A partir de la teva fitxa el sistema et recomanarà les professions ideals

Registra't
 

Clica sobre els perfils per veure'n més informació.

La informació continguda als perfils ha tingut en compte les següents fonts:
 • Classificació Catalana d’Ocupacions, Fitxes ocupacionals (Barcelona Activa).
 • List of regulated professions del Ministeri Danès d’Educació Superior.
 • Llistat de Professione Regolamentate de l’INAPP (Istituto Nazionale per l’Analisi delle Politiche Pubbliche).
Desa com a PDF Comparteix

Infermer/a

Categoria: Salut \ Atenció sanitària

Idiomes

Català
Espanyol

Descripció

Els infermers cuiden persones que estan malaltes o que necessiten atenció especial, per exemple, a causa d'una discapacitat. Planegen com cobrir les necessitats dels pacients, i realitzen tasques pràctiques com prendre la temperatura, posar injeccions i curar ferides. A més de treballar a hospitals, cada vegada ho fan més a centres locals, com centres sanitaris i clíniques.

Tasques

Els infermers es poden especialitzar en diferents camps, anomenats "branques":
 • Infermeria obstètrica – ginecològica 
 • Infermeria de salut mental
 • Infermeria geriàtrica.
 • Infermeria del treball.
 • Infermeria de cures mèdiques i – quirúrgiques.
 • Infermeria familiar i comunitària.
 • Infermeria pediàtrica
Dins d'aquestes branques, el treball dels infermers és molt variat. Alguns pacients passen a l’hospital curtes estades, mentre que en llocs com els consultoris locals i els centres sanitaris,un infermer pot atendre molts pacients en poc temps.

Per exemple, un infermer pot ocupar-se d'un braç trencat o posar una injecció contra una malaltia tropical a algú que marxa de vacances.

Tanmateix, l'atenció a alguns pacients com les persones amb càncer pot perllongar-se durant mesos o anys. Aquest tipus d’infermeria es basa en una relació estreta i de confiança entre l’infermer i el pacient.

Dins de la infermeria hi ha molts camps de treball, en funció de quina sigui la seva branca. Alguns exemples de camps d’especialització són: cures intensives, cures oncològiques, quiròfan i recuperació, i cura de persones d'edat avançada.

Allí on treballen, el seu centre d’interès serà la persona a la qual estiguin cuidant, i no simplement la raó per la qual necessita l'atenció mèdica.

Això significa que els infermers han de pensar i planejar com cobrir totes les necessitats d'atenció de la persona, incloent-hi les seves necessitats emocionals, i tenir en compte els problemes socials o personals que puguin tenir.

Han de escoltar al pacient i parlar amb ell, respondre preguntes i fer front a l’ansietat o preocupació que el pacient pot tenir. Sovint els infermers parlen també amb la família o cuidadors del pacient, posant-los al corrent del progrés del pacient o explicant-los el tractament, per exemple.

Els infermers acostumen a ser responsables de diversos pacients a la vegada. Juntament amb els metges i altre personal mèdic, preparen un pla per a l’atenció dels seus pacients.

Tot infermer forma part d'un ampli equip d'atenció, format per metges, terapeutes ocupacionals, fisioterapeutes, científics sanitaris, especialistes en dietètica, auxiliars sanitaris i uns altres tipus de personal sanitari.

Després d’haver treballat amb l’equip per elaborar un pla d’atenció al pacient, els infermers usen els seus coneixements clínics i habilitat d’observació per avaluar en quina mesura aquest pla està funcionant.

Els infermers han de prendre notes i registres molt detallats i precisos. Pot ser que hagin de canviar el pla d'atenció, en funció de les seves observacions. Els infermers treballen en estreta col·laboració amb metges, terapeutes i un altre personal clínic, i posen en el seu coneixement els canvis i novetats.

La infermeria pràctica pot implicar:
 • Prendre la temperatura.
 • Administrar fàrmacs i posar injeccions.
 • Curar ferides i canviar venes.
Les tasques assistencials habituals, com fer els llits i ajudar el pacient a menjar, rentar-se i vestir-se, acostumen a ser responsabilitat dels auxiliars sanitaris més que no pas dels infermers.

Els infermers cada vegada es fan càrrec de més tasques, després d’obtenir la corresponent formació complementaria. Alguns infermers són capaços, per exemple, de fer cirurgia menor, de receptar medicaments i prescriure tractaments, de remetre pacients a uns altres departaments, de rebre’ls, i d’estar a càrrec de consultes.

Molts tipus d’infermeria depenen d'una tecnologia avançada, com els aparells específics per salvar vides o de miniaturització, i els infermers poden haver de controlar o fer el seguiment de diferents tipus d'equipament.
Consell Comarcal de la Selva Consell Comarcal de la Selva