A partir de la teva fitxa el sistema et recomanarà les professions ideals

Registra't
 

Clica sobre els perfils per veure'n més informació.

La informació continguda als perfils ha tingut en compte les següents fonts:
  • Classificació Catalana d’Ocupacions, Fitxes ocupacionals (Barcelona Activa).
  • List of regulated professions del Ministeri Danès d’Educació Superior.
  • Llistat de Professione Regolamentate de l’INAPP (Istituto Nazionale per l’Analisi delle Politiche Pubbliche).
Desa com a PDF Comparteix

Carnisser/a

Categoria: Indústria agroalimentària \ Fabricació i manipulació

Idiomes

Català
Espanyol

Descripció

El/la carnisser/a és la persona experta en carn que s'ocupa de la seva manipulació, conservació i venda, així com de l'elaboració dels productes carnis derivats, per a consum humà o ús industrial.

Tasques

  • Controla la recepció de les matèries primeres càrnies i materials auxiliars, subministrats pels diversos proveïdors, garantint la correspondència amb les mercaderies sol·licitades, així com la revisió que les condicions tècniques i higièniques compleixen la normativa sanitària vigent.
  • Realitza operacions de tall i manipulació de productes carnis, desossant, filetejant, separant-ne les costelles, especejant canals de boví, porcí, oví, conill, etc. obtenint així les diferents peces i unitats idònies per a la venda, ja sigui a través de l'ús del ganivet o de maquinària específica.
  • Elabora preparats carnis com xoriços, salsitxes o hamburgueses, incorporant ingredients (espècies, condiments i additius) a través de diferents mètodes (picat, embotit, pastat, emulsionat) i utilitzant en cada cas els equips necessaris.
  • Envasa els productes resultants del tall o elaboracions i els etiqueta adequadament.
  • Aplica els tractaments de fred industrial per conservar les peces, productes carnis, i la resta de productes auxiliars en els dipòsits i càmeres de refrigeració atenent les seves característiques específiques de conservació (en funció de la caducitat, utilitat, mida, resistència i altres criteris).
  • S'encarrega de tenir l'espai de treball i les eines netes, ja sigui el taulell i zona de treball si treballa a una carnisseria, o de la sala d'especejament si treballa a un obrador.
  • Aplica les normes de seguretat alimentària i higiènico-sanitàries requerides en cada part del procés.
  • Si treballa a una carnisseria, es responsabilitza de tot el procés de venda i atenció a la clientela. Assessora sobre el producte, el prepara segons els requeriments, el pesa, l'embolica i realitza el cobrament.

Requisits minims

  • Certificat de Professionalitat de la Família Indústries Alimentàries: Elaboració i despatx en carnisseria i productes carnis (Nivell 2)
  • Certificat de Professionalitat de la Família Indústries alimentàries: Sacrifici, preparació de la canal i especejament d'animals (Nivell 2)
  • Certificat de Professionalitat de la Família Indústries alimentàries: Carnisseria i elaboració de productes carnis (Nivell 2)
  • Certificat de Professionalitat de la Família Indústries alimentàries: Indústries càrnies (Nivell 3)
  • Cicle(s) Formatiu(s) de la Família Professional Indústries alimentàries - Grau Mitjà: Elaboració de productes alimentaris
  • Cicle(s) Formatiu(s) de la Família Professional Indústries alimentàries - Grau Superior: Processos i qualitat en la indústria alimentària

Requisits desitjats

Aquesta ocupació requereix experiència professional, atès que exigeix un cert domini en manipulació càrnia i el fet de no tenir-ne, comporta risc de lesions per tall i malbaratament del producte. Per tant es valora una experiència prèvia al sector mínima d'un any en carnisseria o obrador, desenvolupant tasques relacionades amb la manipulació, elaboració i venda de productes carnis.
Tot i això, és possible desenvolupar aquesta ocupació sense experiència prèvia al sector, a partir d'un període de formació que inclogui pràctiques, començant com aprenent/a.

Consell Comarcal de la Selva Consell Comarcal de la Selva